چطور کودکان را به نوشتن علاقمند کنیم
سلام والدین و خوانندگان عزیز. چطور کودکان گریزان از نوشتن را به نوشتن تشویق کنیم. قبل از طرح این سوال باید به این سوال پاسخ داد حالا اصلا چه کاری است بچهها را به نوشتن تشویق کنیم؟ خدا ناکرده بچه ما که قرار نیست شاعر و نویسنده شود.
خب در جوب سوال اول اینکه خدا بخواهد یا نخواهد نوشتن به کار شما کار دارد. شما باید تا حدودی بتوانید توانایی نوشتن و راحت نوشتن و بیان احساسات و افکارتان را داشته باشید. البته که اگر آنقدر خدا به شما رو کرده باشد و بتوانید این چرخش و قدرت قلم را به حدی از توانایی داشته باشید که کتابهایتان را همه بخوانند و این کلمات حتی بر سرنوشت جامعه تاثیر گذار باشد که خوشا به حالتان.
اما گفتم نوشتن به کار شما کار دارد. چه در مقام مادری باشید که باید هر از گاهی برای معلم فرزندتان در رفتن به اردو یا کلاس نرفتن و مشق ننوشتن! دلیل بیاورید. چه آن گاه که میخواهید در همان خانه، کسب و کار مجازی خودتان را داشته باشید باید راحت بتوانید چند خطی از هنرتان بنویسید.
و همین نکتههای ریز برای وکیل، پزشک، هنرمند، بازاری و … هم صدق میکند. که کمترین آن نوشتن برگه رزومه در استخدامی یا حتی اداره اماکن و … است.
باور کنید بازار گرمی این هنر نیست اما نوشتن به کار شما کار دارد! پس این مهارت را از کودکی به فرزندتان بیاموزید.
در اولین قدم آموزش نوشتن به کودکان به این نکته توجه داشته باشید که کودکان بالقوه و اساسا خلاق هستند. ما به عنوان مربی یا آموزگار با ابزارهایی تلاش داریم تا کودکان این خلاقیت را با کمک زبان و ادبیات بر روی برگه بیاورند.
گام اول کتاب بخوانید:
خواندن کتاب، جزو ضروریات نوشتن است. اما چرا؟ اصلیترین دلیل این است که کودک با یک اثر ادبی مواجه است. کتاب به گستره کلمات، تخیل کودک کمک میکند. کودک میآموزد چطور داستان را شروع و به اوج برساند و چطور مشکل و گرهها را حل کند و برای ورود به مسیر نوشتن یا جمله سازی آماده میشود. حتی تصویرهای کتاب به کودک کمک میکند. چرا که دانشآموز، نقاشیهای کتاب را میبیند و با انواع سبکها و شیوههای نقاشی و تصویر سازی آشنا میشوند.
قصههای تصویری را میتوانید با کودکان بخوانید و بررسی کنید. نگران خراب شدن کتاب و تا خوردن برگهها نباشید. بگذارید محیط صمیمی و راحت باشد.
موقع کتاب خواندن در یک سطح، مثلا صندلی یا روی زمین دور هم بنشینید و کتاب بخوانید.
اگر هم آموزگار هستید لطفا به این نکته توجه داشته باشید که قدم زدن شما در کلاس و صدای تق تق کفشهایتان در حالی که بچهها نشستهاند و برخی پنهانی و زیر میزی خوراکی میخورند و نگران حضور شما بالای سرشان هستند؛ باعث میشود دانش آموز حظ و بهرهای از کتاب نبرد.
روی صندلی بنشینید و خودتان با صدای مناسب کتاب را بخوانید و تصاویر کتاب را به دانشآموزان نشان دهید.
اگر برای فرزندان یا شاگردانتان کتابی را خواندید، همه را در بحثها مشارکت بدهید و بچههای فعال را کنترل کنید تا به بقیه هم مجال صحبت کردن بدهند. همین نکتههای کوچک اعتماد به نفس کودک را تقویت میکند.
اجازه دهید کودک به راحتی نظرش را حتی اگر مخالف جمع بود بیان کند و محیط را طوری آماده کنید که کودک بدون نگرانی، فکر و احساسات خودش را بگوید. جریان خلاق ماجرا را شما با طرح سوالها یا آمادهسازی گفتگو میتوانید پیش ببرید.
بعد یا حین کتاب خواندن درباره کتاب و اندیشه و موضوع آن گفتگو کنید و با طرح سوالهایی از کتاب و موضوع آن، کودک را به حرف زدن و فکر کردن بیشتر درباره کتاب تشویق کنید.
این بحث را ادامه میدهیم اما بدانید که از دیرباز قصه و داستان، جذابترین نوع ادبیات شفاهی بوده است و همه به شنیدن آن راغب بودند. قصه خواندن و کتاب خواندن برای کودکان، باعث علاقمند شدن کودکان به خواندن میشود.
آموزگار و یا والدین میتوانند با انتخاب درست کتاب و با استفاده از مهارتهای خواندن و بیان، بر جذابیت کتاب خواندن بیافزایند و کودکان را با لذت خواندن آشنا کنند.
این اولین گام برای تشویق کودکان به نوشتن است. برای کودک، کتاب خوب بخوانید.
دیدگاهتان را بنویسید