توکتاب شمارهی 5 – گزارش مرد لوبیایی
توکتاب شمارهی 5 از هر نظر متفاوت بود. اول از همه هم مکان برگزاری جلسه: سنتسرای احمدیان، کافه-رستورانی دنج در کوچهای پنهان و دیریاب، در یکی از محلههای قدیمی، اصیل و پرخاطرهی مشهد: تهپلمحله. اگر میخواهید دربارهی این محله بیشتر بدانید، اینجا را ببینید. صاحب و گردانندهی این سنتسرا دکترای ادبیات فارسی دارد. آقای مصطفی جلیلی تقویان عاشق برنامههای فرهنگی است و امید دارد چراغ فرهنگ و هنر را در این محلهی قدیمی و زیبا روشن کند.
فضای زیبای سنتسرا با حوض و شمعدانیها و تختها و بقیهی نماهای جذابش در کنار آواز شهرام ناظری، پسزمینهی پنجمین دورهمی کتاب ما شد. توکتاب این هفته با تولد مدیر هنری دوستداشتنی توکا، خانم محمدزاده هم تقریباً همزمان شده بود و شاگردان او هم که برای تبریک تولدش آمده بودند، به جمع توکتابیها اضافه شدند.
خانم یدالهی، مجری جلسه، قبل از هر چیز، مختصری دربارهی کتاب، نویسنده و علت انتخاب آنها گفت و بعد، به پیشنهاد حاضران قرار شد یک بار کتاب را از رو بخوانیم و تصاویرش را در کنار هم تماشا کنیم. وسط کتابخوانی، جاهایی میرسید که لبخند به لبها میآمد و جاهایی هم بود که انگار خطی از کدورت روی چهرهها مینشست.
بعضیها گفتند کتاب خیلی تاریک و نومیدانه بود، اما بعضی مخالف بودند و میگفتند پایانبندی کتاب –با تأکیدی که بر «با هم بودن» دارد- خودش یکجور نقطهی امید است. دربارهی معانی نمادین شخصیتها (به خصوص پیرزن-کلاغ)، فضاها و وقایع حرف زدیم. خانم یدالهی که چند سال قبل، دربارهی این کتاب، یک مقالهی علمی-پژوهشی هم نوشته بوده است (میتوانید مقاله را اینجا بخوانید.)، دربارهی دو نوع قهرمان رمانتیک و پستمدرن و شیوهی برخورد آنها با دنیای امروز و دشواریهایش حرف زد. حاضران دیگر به چند مورد ناهمخوانی متن و تصویر اشاره کردند و به رویکرد انزواطلبانه و فردگرایانهی نویسندهی کتاب. خلاصه، کتاب گزارش مرد لوبیایی نمادین بود و نمادها همیشه چالشبرانگیزند.
بحثها به عکسی یادگاری دور حوض باصفا و چای در لیوانهای سفالی خوشنقش ختم شد و فکر کتاب هفتهی آینده.
تصمیم گرفتیم حالا که دوستان کانون پرورش فکری دارند جشنوارهی قصهگویی را برگزار میکنند و توکا هم مؤسسهای است مختص قصهگویی، این هفته برویم سراغ این هنر بیهمتا و کتاب هفتهی آینده مربوط به قصهگویی باشد. به این ترتیب و با توجه به قانون جدید توکتاب که علاوه بر کتابهای زیر 83 صفحه میتوانیم بخشهایی از کتابها را که حجم آنها زیر 83 صفحه باشد، پیشنهاد کنیم و در برنامه بگذاریم، برنامهی هفتهی آیندهی توکتاب، مطالعهی دو بخش اول از این کتاب است: رازهای قصهگویی نوشتهی بئاتریس مونتهرو و ترجمهی فرزانه فخریان. کتاب را میتوانید در اپلیکیشن طاقچه و در طاقچهی بینهایت پیدا کنید.
لینک دریافت نسخه الکترونیک کتاب
سایر جلسات توکتاب
توکتاب شمارهی 38 – دوست بازیافته از فرد اولمن
-
توکتاب شمارهی 36 – مادر و پنجاه سال زندگی در ایران
21 مرداد 1403 -
توکتاب شمارهی 35 – ایتالیا و اصفهان
10 مرداد 1403
دیدگاهتان را بنویسید