قصهی قهرمانی آتشنشانان
هفتم مهر روز آتشنشان است. این روز بهانهای است تا از شغل پر خطر و پر از حادثهای یاد کنیم که کارمندانش پشت میز ننشستهاند و ارباب رجوع را برای یک امضا به چند طبقه بالاتر و پایینتر نمیفرستند؛ کارمندانی که شرافت را معنا میکنند؛ قصهی آتشنشانان فداکار!
هفتم مهر روز آتشنشان است. این روز بهانهای است تا از شغل پر خطر و پر از حادثهای یاد کنیم که کارمندانش پشت میز ننشستهاند و ارباب رجوع را برای یک امضا به چند طبقه بالاتر و پایینتر نمیفرستند؛ کارمندانی که شرافت را معنا میکنند؛ قصهی آتشنشانان فداکار!
در سال 79 به استخدام سازمان آتشنشانی تهران درآمد. در 25 اردیبهشت 1392، زمانی که برای خاموش کردن آتش در طبقهی دهم یک ساختمان به مأموریت رفت، با ریحانهی ۹ساله روبهرو شد که قصد داشت از ترسِ آتش، خود را از طبقهی دهم ساختمان به بیرون پرتاب کند. امید عباسی، با مشاهدهی این صحنه، بهسمت او رفت و پس از قرار دادن ماسک اکسیژنش روی صورت دختربچه، او را برای انتقال به محلی امن به همکارش تحویل داد، ولی خود دچار دودزدگی شدید شد.
آتشنشانان، امید عباسی را به بیمارستان منتقل کردند اما پس از گذشت کمتر از ۲۴ ساعت، بهعلت مسمومیت ناشی از حادثه، دچار مرگ مغزی شده بود. امید کارت اهدای عضو داشت و اعضای بدنش را نیز اهدا کردند. میدانی در تهران به نام این شهید آتشنشان فداکار است.
شهدای آتشنشان پلاسکو
حادثهی پلاسکو را همه به خاطر دارید. صبح روز پنجشنبه ۳۰ دی ۱۳۹۵ در چهارراه استانبول تهران با وقوع آتشسوزی ساختمان پلاسکو بهطور کامل فرو ریخت. ساختمان پلاسکو در حالی پس از سه و نیم ساعت سوختن فرو ریخت که تعداد زیادی مأمور آتشنشانی در بیرون و داخل ساختمان بودند و عدهای از آنها زیر آوارِ ناشی از فرو ریختن ساختمان ماندند و شهید شدند.
16 شهید فداکار آتشنشان در این حادثه جان باختند. اسامی بزرگی چون شهید علی امینی (مدیر منطقهی ۲ عملیات آتشنشانی)، شهید علیرضا سفیزاده، (فرماندهی ایستگاه ۴ سازمان آتشنشانی)، حسین سلطانی، حامد هوایی، بهنام میرزاخانی، شهید ناصر مهروز و همه شهدایی که نامشان و تصویرشان بر اندوه حادثهی پلاسکو نشسته است.
فاجعهی قطار نیشابور
اما دردناکترین حادثه بدون تردید فاجعهی قطار نیشابور بود که جان عزیز 25 آتشنشان را گرفت. 29 بهمن 1382 در اثر واژگونی قطار باربری در ایستگاه خیام نیشابور و بروز آتشسوزی در هنگام اطفای حریق، انفجار بزرگی رخ داد که منجر به کشته و زخمی شدن جمعی از همشهریان و نیروهای امدادرسان از جمله 25 آتش نشان شد. قدرت انفجار قطار نیشابور معادل انفجار ۱۸۰ تن TNT برآورد شد. شدت انفجار به حدی بود که موج انفجار تا شعاع بیست کیلومتری خسارت ایجاد کرد. همچنین صدای انفجار تا فاصلهی بیش از صد کیلومتری محل حادثه به گوش رسید و قطعات واگنها و چرخهای بسیار سنگین آنها تا مسافت دویست متری محل حادثه پرتاب شده بودند. همچنین در محل انفجار گودال بسیار بزرگی ایجاد شد. آتشنشانانی که از مشهد برای کمک آمده بودند همراه با 350 نفر دیگر در این حادثه کشته شدند.
نمیخواستیم غمنامه بنویسیم اما تقویمِ مناسبتهای ما با غم و درد عجین است. این روزها یکی از شغلهای سخت، بدون تردید آتشنشانی است و این شغل سخت، ابزارهای پیشرفته و روزآمد را میطلبد تا راحت از شهادت جوانها و بیباکان این سرزمین ننویسیم. میطلبد که ایمنی ساختمانها و آموزشها جدیتر دیده شود.
۴ مه هر سال (15 اردیبهشت) روز جهانی آتشنشان نامیده شده است. روز ۷ مهرماه در تقویم کشور برای تقدیر از رشادتهای آتشنشانان به عنوان روز ملی آتشنشانی و ایمنی نامگذاری شده است. ۷ مهر ماه سال ۱۳۵۹ پالایشگاه آبادان در جنگ ایران و عراق از سوی دشمن مورد حمله هوایی قرار گرفت. پس از این اتفاق آتشنشانان برای اطفای حریق وارد عمل شدند، در حین اطفای حریق بار دیگر این پالایشگاه بمباران شد و تعداد زیادی از آتشنشانان در این حادثه شهید شدند.
سابقهی تأسیس سازمان آتشنشانی در ایران به سال ۱۲۲۱ در شهر تبریز باز میگردد؛ بعد از شهر تبریز دومین و سومین واحدهای آتشنشانی رسمی در جنوب کشور و در شهرهای مسجد سلیمان و آبادان برای حفظ تأسیسات ایجادشده در پالایشگاه آن شهرها تأسیس شد. اولین پایگاه آتشنشانی در شهر تهران در سال ۱۳۰۳ تأسیس شد. سازمانهای آتشنشانی با هدف نجات جان و اموال انسانها تشکیل شدهاند؛ بنابراین یک آتشنشان قادر است در بحرانیترین شرایط محیطی و زیانآورترین و سختترین شرایط کاری به یاری حادثهدیدگان بشتابد. آتشنشانان در محیطهای مخاطرهآمیز و از جمله انفجارها و حریقهای گسترده به امدادرسانی و عملیات میپردازند و آتشنشانی جزو یکی از مشاغل سخت به شمار میآید.
دیدگاهتان را بنویسید