مانی + جشنجورکنها – جشنخرابکنها، نبرد نوروزی
شناسنامهی اثر
عنوان:
مانی + جشنجورکنها – جشنخرابکنها، نبرد نوروزی
نویسنده:
حدیث لزر غلامی
مترجم:
تألیفی
تصویرگر:
محبوبه یزدانی
ناشر:
چشمه
گروه سنی:
کودک (۹ سال به بالا)
موضوع:
جشن نوروز و آمدن بهار
نکتهی قابل تأمل دیگر در این کتاب، استفادهی کاملاً درست از تصاویر است.تصاویر خطی و بیرنگ، کاملًا در خدمت متناند و در فهم موضوع، کمک شایانی میکنند.
نثر کتاب سالم و پاکیزه است. نقل قولها با زبان محاوره و سایر قسمتها به زبان معیار است. مهمترین ویژگی کتاب سازگار کردن داستان و آیینی قدیمی با ویژگیهای کودک امروز است، طوری که بچههای امروزی به راحتی با موضوعات و کلمات کتاب ارتباط برقرار میکنند، زیرا زبان کتاب زبان آنهاست. به طور مثال، یکی از آیینهای فراموششدهی نوروز، آیین میر نوروزی است که در متن این داستان، بسیار زیرکانه و قابل باور گنجانده شده و نوجوان را با این آیین فراموششده آشنا میکند.
استفاده از کلمات و تصاویری که در حوزهی شناخت مخاطب امروز قرار دارد، برای او جذاب است. تلفیق داستان با آیینها و داستانهای قدیمی مقل جام جهاننما، ننهسرما، عمونوروز و میر نوروزی از یک طرف و گنجاندن مسایل روز و مدرن مثل اینترنت امن، تماس تصویری و چَت، آنلاین شدن، سِروِر کامپیوتر در کتاب، از طرف دیگر سبب میشود مخاطب داستان را بهتر درک کند و لذت بیشتری از آن ببرد.
استفاده از نمادها در این داستان کاملا بهجاست، مثلاً گربه نماد ایران است و مارهای روی شانهی جشنخرابکن ما را یاد ضحاک ماردوش میاندازد که نماد زشتی و پلیدی است.
نکتهی قابل تأمل دیگر در این کتاب، استفادهی کاملاً درست از تصاویر است.تصاویر خطی و بیرنگ، کاملًا در خدمت متناند و در فهم موضوع، کمک شایانی میکنند. در بسیاری از قسمتهای کتاب، تکمیل موضوع کاملاً به تصاویر واگذار شده است. در حقیقت، در این کتاب، متن و تصویر ارتباط دوسویه و تکمیلکننده دارند.
صفحهآرایی خوب، استفاده از فونتهای متناسب با موضوع، سفیدخوانی و استفاده از دو رنگ سبز و سیاه در تصویرگری و متن، به فهم بهتر داستان کمک زیادی میکند.
نکتهی قابل تأمل دیگر اینکه میتوان این کتاب را به صورت نمایشنامه نیز بازنویسی کرد تا بچهها در کلاسهای مدرسه یا کانون پرورش فکری، آنها را اجرا کنند.
آشنایی با نویسنده و تصویرگر کتاب
در کتاب نبرد نوروزی، نویسنده و تصویرگر در ابتدا و انتهای کتاب و در بخش داخلی جلد، خودشان را معرفی کردهاند. این معرفی خود شبیه یک داستان کوتاه، صمیمی، پرکشش و خواندنی است و به دور از کلیشههای معمول نوشته شده است.
نویسندهی داستان حدیث لزر غلامی است، متولد مرداد 1360، نویسنده، شاعر، فیلمنامهنویس، عضو سه دورهی هیئتمدیرهی انجمن نویسندگان کودک و نوجوان و دانشآموختهی رشتهی روزنامهنگاری از دانشگاه علامهطباطبایی.
از او بیش از 25 جلد کتاب داستان و شعر برای کودکان، نوجوانان و بزرگسالان منتشر شده است. اولین رمان کودک او، روبی، برندهی لوح زرین و دیپلم افتخار از جشنوارهی کتاب کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شده است.
برای آشنایی بیشتر با او به منبع زیر مراجعه کنید:
پرسشهایی از حدیث لزرغلامی برای نویسندگان جوان و علاقهمندان به نوشتن
محبوبه يزدانی، فارغالتحصيل رشتهی نقاشی و عضو انجمن تصويرگران است و تاکنون حدود سی کتاب را تصویرگری کرده است. او تصویرگر برگزیدهی انتشارات نردبان در دی ماه ٩٥ بوده و کتاب چی بپوشم؟ از او، کتاب برگزیدهی ایران برای نمایشگاه براتیسلاوا شد. آثار یزدانی به کاتالوگ و نمایشگاه شارجهی ٢٠١٧ نیز راه یافته است.
برای آشنایی بیشتر با او، این مصاحبه را بخوانید: دختران دامن پوش ژوپ
دیدگاهتان را بنویسید