هنر و اصول نوشتن (بخش 2)
هنر و اصول نوشتن (بخش 2)
سلام. من عزت صدیقی لویه هستم و نوشتن و خواندن را دوست دارم. با هم هستیم تا دربارهی تکنیکهای نوشتن صحبت کنیم.
قدم اول: اول از همه باید در این مورد با هم به توافق برسیم که نویسندگی با داستاننویسی تفاوت دارد. وقتی از داستاننویسی حرف میزنیم، از یک سری عناصر حرف میزنیم که میتوانند متن، خاطره یا نوشتار شما را به داستان کوتاه، داستان بلند یا رمان تبدیل کنند، عناصری مثل گفتوگو، حادثه، زاویهی دید و شخصیتپردازی. اما وقتی از نویسندگی حرف میزنیم، از هنری میگوییم که همه باید از آن آگاه و در آن توانمند باشیم. نوشتن به کار شما کار دارد. شما فارغ از مدرک تحصیلی و شغلتان، باید بتوانید راحت بنویسید. باید بتوانید احساسات، افکار و درونیات خودتان را راحت روی کاغذ بیاورید. این هنر دیگر آنقدر ارزشمند شده که خودش برای بسیاری شغل ایجاد کرده است. این روزها فروشندگان کالاها در فضای مجازی، در کنار هنر عکاسی و ویرایش تصاویر، باید قلم خوبی هم داشته باشند، صمیمی و راحت حرف بزنند و طنز کلامشان گیرا و دلنشین باشد تا بتوانند مخاطب جذب کنند. بسیاری از دنبال کنندگان این صفحات شاید خریدار کالای تبلیغی این افراد نباشند، اما اطلاعات، طنز و قلم روان در کنار زیبایی تصویرها باعث میشود مخاطبان بخواهند به صورت مستمر، صفحات آنها را دنبال کنند.
بگذارید از منظر دیگری به این مسئله نگاه کنیم: جایزهی نوبل. بله؛ جایزه ادبی نوبل که به دست آوردنِ آن آرزوی هر داستاننویس توانایی است. آیا میدانستید که در سال 2015، جایزهی ادبی نوبل به یک نویسنده تعلق گرفت، نه داستاننویس؟ خانم سوتلانا آلکساندروونا آلکسیویچ خبرنگار است. او با زنانی که درجنگ شرکت کردهاند، مصاحبه کرده و این احساسات را به بهترین شکل، در قالب کلمات و تصاویر، به مخاطب نشان داده و اثر زیبایی چون جنگ چهرهی زنانه ندارد را خلق کرده است. او با بازماندگان واقعهی چرنوبیل هم صحبت کرده است و آن روزها و آن ماجرا را در کتاب صداهایی از چرنوبیل، به رشتهی تحریر درآورده است. این کتابها آنقدر تأثیرگذار بودند که نزد هیئت داوران جایزهی نوبل، بیشتر از کتابهای رمان و داستان رأی آوردند و نویسندهشان شد برندهی جایزهی جهانی نوبل.
خاطرهها میتوانند خیلی به نوشتن کمک کنند.سالها به صورت مستمر بنویسید، کمکم خاطرههایتان از حالت شخصی و فامیلی خارج میشود و نشاندهندهی تاریخ سیاسی، اجتماعی و اقتصادی و تحولات نسلی کشورتان یا حتی کشورهای اطراف میشود.
جذاب بنویسید
از خاطرهها کمک بگیرید
خاطرهها میتوانند خیلی به نوشتن کمک کنند.اگر (ریا نباشد) مثل من، سالها به صورت مستمر بنویسید، کمکم خاطرههایتان از حالت شخصی و فامیلی خارج میشود و نشاندهندهی تاریخ سیاسی، اجتماعی و اقتصادی و تحولات نسلی کشورتان یا حتی کشورهای اطراف میشود.
همینجا خدمتتان عرض کنم که حتماً لازم نیست از خاطرات خودتان بنویسید.
میتوانید از خاطرات اطرافیان هم بهره بگیرید. خاطرهی ازدواج خالهتان یا گفتوگویی که با مادربزرگ یا عمه بزرگ داشتهاید و در آن، از سختیهای روزگارشان برایتان گفتهاند هم بخش زیبایی از دفتر خاطراتتان خواهد شد. این خاطرهها را با ذکر مرجع آن (مثلاً عمه بزرگ) یادداشت کنید.
روزانهنویسی را جدی بگیرید
دیدیم که قدم اول برای نویسندگی، نوشتن هرروزه و خاطرهنویسی است. این خاطرهنویسی آنقدر مهم است که در بسیاری از جلسات نقد و بررسی کتابهای نویسندگان که در آنها حضور داشتهام، شاهد بودهام که آنها بر اهمیت خاطرهنویسی تأکید میکردند و از ننوشتن خاطرههایشان به صورت نوعی حسرت و خسران یاد میکردند. خاطرات آن قدر مهمند که بسیاری از بزرگان خاطرات خود را در مجموعههای مختلف ثبت کردهاند و گاه این خاطرات همپای داستانهایشان جایگاه و ارزش پیدا کرده است.
خب فکر میکنم آنچه گفتم، اولین و مهمترین راه راحت نوشتن و تمرین نوشتن است.
گام بعدی را در متن بعدی خواهم گفت. حتما به آن مطلب هم سر بزنید.
دیدگاهتان را بنویسید