موتورهای نبوغ ما( The Engines of our Ingenuity )

نویسندهی مطلب: لیلی قلیپور
سایت این برنامه که زیر نظر کالج مهندسی کالن (Cullen College of Engineering) فعالیت میکند تمام قسمتهای آن را دارد و شما میتوانید بدون نیاز به فیلترشکن، آنها را گوش دهید و یا متنشان را بخوانید.

پادکست موتورهای نبوغ ما دربارهی چیست؟
این برنامهی رادیویی با استفاده از اسناد تاریخی میکوشد تا برای ما روایت کند که هنر، تکنولوژی و اندیشهها چهطور بر زندگی ما تاثیر گذاشتهاند. موضوعهای این پادکست خیلی متنوع است. از تلهکابین گرفته تا زیردریایی جنگ داخلی، از ارتباط بین شاعران دورهی رمانتیک و ویکتوریایی گرفته تا اختراع بارکُد. مطمئن باشید که این پادکست ارزش شنیدن دارد چون وقتی فقط سه ماه از شروع پخش آن در سال 1988 گذشته بوده رادیوی ملی میزبان آن شد. شما میتوانید همزمان که قسمتهای این برنامه را گوش میدهید زبان انگلیسی خود را هم تقویت کنید چون گویندههای برنامه واضح صحبت میکنند و متن قسمتها هم در دسترس شما است. در متن قسمتهای این برنامه، عکسهایی هم مربوط به موضوع هر قسمت وجود دارد که قصه را برای شما جذابتر میکنند. در ادامه میخواهم شما را با دو قسمت آخر این پادکست و موضوع آنها آشنا کنم تا بیشتر با تنوع موضوعی این برنامه آشنا شوید.
پادکست شمارهی 3289: هیولای چشمسبز
در این قسمت، سلست ویلیامز (Celeste Williams) که گویندهی آن است در مورد رنگ سبز دیدگاههای مختلف و مفاهیم گوناگونی که در طول تاریخ داشته است را بررسی میکند. این قصه را میتوانید با تماشای تصاویر و نقاشیهای قدیمی که در متن زیرِ فایل صوتی وجود دارد بهتر درک کنید. در پایان، منابعی که برای نوشتن این قسمت از آنها استفاده شده آمده است. بد نیست بخشی از متن این قسمت را با هم بخوانیم: «رنگ سبز همیشه نشانهی خیر نبوده است. در قرن هجدهم، شیمیدان سوئدی کارل شیله (Carl Scheele) رنگدانهی سبز درخشان و در عین حال سمی حاصل از آرسنیک را کشف کرد. این ماده که در لباس، کاغذ دیواری و حتی شیرینیپزی به کار میرفت، خیلی از مردم بدبخت را مسموم کرد.»
پس از اتمام این قسمت که حدوداً چهار دقیقه است با چندین مفهوم مختلف تاریخی در مورد رنگ سبز آشنا شدهاید و اگر علاقهمند باشید در مورد تاریخچهی رنگها بیشتر بخوانید میتوانید از منابع پایانی از این لینک استفاده کنید.

این برنامهی رادیویی و پادکست که از سال 1988 تا به حال بیش از سههزار قسمت از آن پخش شده است قصهی خلاقیت انسان را روایت میکند که فرهنگ او را شکل داده است.
پادکست شمارهی 3290: مهندسی تکنولوژی و هنر
در آخرین قسمتی که از این برنامه منتشر شده است جان لینهارد (John Lienhard) قصهای در مورد آثار موجود در پردیس دانشگاه هیوستون روایت میکند، آثاری که ترکیبی از هنر و مهندسی هستند. تصویر این آثار هم برای درک بهتر در متن آمدهاند و میتوانید آنها را در این لینک ببینید.
در بخشی از این قسمت یک سازهی جالب به نام یک کاما (A Comma) معرفی میشود که بیرون کتابخانهی دانشگاه قرار دارد. روی دیوارههای این سازه که شبیه کامای زبان انگلیسی است با کلماتی از زبانهای گوناگون سوراخ شده است. روزها وقتی نور خورشید از کاما رد میشود کلمهها روی زمین آشکار میشوند. البته این سازهی مهندسی و هنری شبها زیباتر میشود چون در کاما چراغی روشن است که باعث میشود کلمات روی زمین و حتی ساختمان کتابخانه نقش ببندند.

در لینک زیر میتوانید فهرست قسمتهای برنامهی موتورهای نبوغ ماببینید و با کلیک بر روی هرکدام، آنها را گوش بدهید و متنشان را بخوانید.
https://engines.egr.uh.edu/episodes

مطالب مشابه

قصهگویان اوتاوا (Ottawa Storytellers)

شبکهی قصهگویی نیوجرسی (New Jersey Storytelling Network (NJSN))

دیدگاهتان را بنویسید