مرکز قصهگویی شبپره (The Moth)
در مرکز شبپره قصهها واقعیاند!
نکتهی اصلی در مورد قصهگویی در این مرکز این است که افراد دور هم جمع میشوند و به نوبت ماجراهای واقعی را که برایشان اتفاق افتاده است به روشی خلاق تعریف میکنند. از آنجاکه قصهها واقعیاند اجراها به چیزی بین مستند و تئاتر تبدیل میشوند که تجربهای خاص، صمیمانه و آگاهیبخش برای تماشاچیان ایجاد میکند. هدف جورج داوز گرین (George Dawes Green) که رماننویس است و این مرکز را تأسیس کرده است تحقق همین تجربه است. او میخواست در نیویورک غروبهای گرم تابستان زادگاهش جورجیا را حس کند، وقتی که شبپرهها به سمت نور ایوانها جذب میشدند، همان جایی که او و دوستانش برای نوشتن داستانهای شگفتانگیز دور هم جمع میشدند. اولین رویداد قصهگویی این مرکز در پذیرایی خانهی جورج برگزار شد و این رویدادهای قصهگویی به سرعت در مکانهای بزرگتر سراسر شهر گسترش یافت.
پس قصههای شبپره تعریف می شوند، خوانده نمیشوند چون اعضا عاشق اینند که ببینند قصهگو چهطور با مخاطب ارتباط برقرار میکند آن هم وقتی که یادداشتی ندارد. آنها میخواهند که قصهگو قصهاش را از اعماق قلبش تعریف کند و آن را حفظ نکرده باشد. چند نکتهای که هر قصهگو در این مرکز باید به آنها توجه کند در ادامه ذکر کردهام:
- در قصه سهیم باشید: سهم داشتن در قصهگویی زنده ضروری است. میخواهید چهچیز بدست آورید یا از دست بدهید؟ چرا اتفاقاتی که در قصه رقم میخورد برای شما مهم است؟ اگر نمیتوانید به این سؤالها جواب بدهید، پس به یک قصهی دیگر فکر کنید.
- فعال شروع کنید: یک خط اول عالی داشته باشید که پایهی قصه را محکم کرده و توجه همه را جلب میکند.
- قصهی خود را آنقدر خوب بشناسید که بتوانید از آن لذت ببرید! برای تماشاچی تماشای شما وقتی دارید تلاش میکنید و وحشت کردهاید تا جملهی حفظ شدهی بعدی را به یاد بیاورید آزاردهنده است پس یک طرح کلی داشته باشید، نکات کلیدی را به خاطر بسپرید و با اطلاعات قصه بازی کنید.
یکی از اتفاقات جذابی که در شبپره جریان دارد و در موسسهی توکای ما انجام میشود تولید محصولات خلاق و هنری است. در فروشگاه شبپره محصولات زیادی فروخته میشوند مثل تیشرت، کلاه، ساک، قاب گوشی و… که روی آنها لوگوی این مرکز یا جملههایی مثل «برایم قصه بگو» چاپ شده است. در زیر تصویر چندتا از آنها را میبینید.
رسالت و ارزشهای مرکز شبپره
این مرکز از طریق تمرین قصهگویی درک و ارتباط متقابل بین انسانها را افزایش میدهد. اعضای این مرکز معتقدند که وقتی قصهها را روی صحنه میآوریم، آنها از رادیو پخش میکنیم و کارگاههای قصهگویی در سراسر جهان برگزار میکنیم دنیایی مهربانانهتر خلق میشود که در آن دنیا قصهی هر فرد مهم است. آنها باور دارند که با روایت قصههای شخصیِ واقعی و ارزشمند دانستن تجربههای افراد میشود:
- روایتهای مسلط را به چالش کشید؛
- باعث افزایش اعتمادبهنفس قصهگویان شد؛
- ارتباطات در جامعه را عمیقتر کرد؛
- جرقهی همدلی بین شنوندگان در سراسر جهان را روشن کرد.
شبپره برای رسیدن به این ارزشها باید فضایی امن که در آن مردم قصه گوش میدهند و تعریف میکنند، ابزارهای لازم برای قصهگویی و اجرا و بسترهایی برای شنیدهشدن این قصهها از طریق پادکست، مسابقه و اجرای زنده فراهم کند. اگر دوست دارید چند قصهی واقعی بشنوید میتوانید به این لینک زیر مراجعه کنید.
اخلاقیات در انجمن مرکز شبپره
شبپره با سازمانهای اجتماعی، مؤسسات فرهنگی و سازمانهای غیرانتفاعی همکاری میکند تا کارگاههایی برگزار کند با هدف افزایش اعتمادبهنفس، خودنگری و ارتباطات درون گروهی و بین گروهی. این مرکز در تمام همکاریهای خود سعی میکند به این اصول اخلاقی پایبند باشد:
- در تمام تعاملات و معاملات خود صادقانه و امانتدارانه عمل کند؛
- در جستوجوی تنوع صداها باشد فارغ از جنسیت، نژاد، هویت، گرایش جنسی، ملیت، وضعیت اقتصادی و… و برای کارکنان، مشاوران، داوطلبان، اعضای هیئت مدیره، قصهگویان و همکاران خود فرصتهای برابر ایجاد کنند؛
- با همهی افراد اعم از کارکنان، اعضای هیئت مدیره، داوطلبان، مشاوران، قصهگویان، مخاطبان و کل جهان با احترام و انصاف رفتار کند؛
- محیط کاری امن و عادلانه برای کارمندان، اعضای هیئت مدیره، داوطلبان، قصهگویان و همکاران فراهم کند؛
- به متن و روح قانون احترام بگذارند و اعضایش جزو شهروندان خوب جهان باشند؛
- اعضای مرکز در قبال مردم و اجتماعاتی که در آنها کار میکند رفتار مسئولانه داشته باشند و به نفع اجتماعاتی که به آنها خدمت میکند کار کنند؛
- در قبال تمام فعالیتهایش مسئولیتپذیر، شفاف و پاسخگو باشد و پاسخگویی، شفافیت، رفتار اخلاقی و اثربخشی در حوزهی غیرانتفاعی را افزایش دهد.
فعالیت و پروژههای شبپره
یکی از اتفاقات جذابی که در شبپره جریان دارد و در موسسهی توکای ما انجام میشود تولید محصولات خلاق و هنری است. در فروشگاه شبپره محصولات زیادی فروخته میشوند مثل تیشرت، کلاه، ساک، قاب گوشی و… که روی آنها لوگوی این مرکز یا جملههایی مثل «برایم قصه بگو» چاپ شده است. در زیر تصویر چندتا از آنها را میبینید.
علاوهبر این محصولات، شبپره میزبان پروژههای زیادی است که عبارتند از:
برنامهی استوری اسلم شبپره (Moth StorySLAM): مسابقات قصهگویی میکروفون باز که در 28 شهر ایالات متحده، ملبورن، لندن و بریتانیا برگزار میشوند. در این اجراهای صحنهای افراد نامهایشان را در کلاه شبپره میاندازند و ده نفر برای اجرا انتخاب میشوند. درنهایت تیم داوران که از تماشاچیان انتخاب میشوند، اجراهای برتر را انتخاب میکنند که در فینال با هم رقابت میکنند.
برنامهی انجمن شبپره: کارگاههای قصهگویی و فرصتهای اجرا برای بزرگسالانی که اغلب توسط رسانههای غالب نادیده گرفته میشوند را ارائه میدهد.
برنامهی آموزشی Moth: که هیجان قصهگوییِ شخصی را در دبیرستانها و کالجهای نیویورک و برای مربیان در سراسر جهان به ارمغان میآورد.
برنامهی جمعیت جهانی Moth: که قصههای واقعی و شخصی افراد خارقالعاده در کشورهای آمریکای جنوبی را گسترش میدهد و اهمیت آنها را بالا میبرد.
پادکست Moth: پادکست شبپره که با بیش از صد میلیون دانلود در سال برندهی جایزهی بهترین مجموعه پادکست Webby People’s Voice 2020 شده است.
MothWorks: شبپره برنامههایی در مورد اهمیت و کاربردهای قصهگویی در محل کار و جاهای دیگر که کسی انتظار ندارد قصه کاربرد داشته باشد برگزار میکند.
وقت رادیویی شبپره (The Moth Radio Hour): که جی الیسون (Jay Allison) در رسانهی عمومی آتلانتیک (Atlantic Public Media) آن را تولید میکند و هر هفته در بیش از 575 ایستگاه رادیوی عمومی در جهان پخش میشود. این برنامهی رادیویی همانطور که قبلا گفتیم موفق شده جایزهی پی بادی (Peabody award) را هم دریافت کند.
مرکز شبپره تاکنون چهار کتاب و یک بازی هم منتشر کرده است:
- 50 True Stories (2013): 50 قصهی واقعی (2013)؛
- All These Wonders: True Stories about Facing the Unknown (2017): همهی این شگفتیها: داستانهای واقعی دربارهی مواجهه با ناشناختهها (2017)؛
- Occasional Magic: True Stories About Defying the Impossible (2019): جادوی گَهگاهی: قصههای واقعی دربارهی مبارزه با غیرممکنها (2019)؛
- How to Tell a Story: The Essential Guide to Memorable Storytelling from The Moth : چگونه قصه بگوییم: راهنمای ضروری برای قصهگویی به یاد ماندنی شبپره (2022)؛
- یک بازی قصهگویی با دستهای کارت
پروژههایی که درحالحاضر برای این مرکز اهمیت زیادی دارند عبارتند از:
- The Black Voices Project: پروژهی صداهای سیاه؛
- The Justice Project: پروژهی عدالت؛
- The Economic Mobility Project: پروژهی تحرک اقتصادی؛
- The Veteran’s Voices Project: پروژهی صداهای کهنه سربازها؛
- Immigrant Voices: صداهای مهاجر؛
- Muslim Voices: صداهای مسلمانان؛
- Health and Wellbeing: سلامتی و تندرستی؛
- LGBTQIA+.
آیا میخواهید قصهی خود را به شبپره بگویید؟
دو راه برای فرستادن قصه به مرکز شبپره وجود دارد:
- خلاصهی کوتاهی از قصه را در خط تلفن این مرکز ضبط کنید؛
- در یکی از چندین StorySLAM میکروفون باز شبپره شرکت کنید و نام خود را در کلاه شبپره قرار بدهید. نیم ساعت بعد ده نفر از قصهگویان یکییکی روی صحنه قصهی خود را تعریف میکنند. تیم داوران که از تماشاچیان انتخاب میشود به اجراها نمره میدهند و درنهایت برندگان به مصاف هم میروند.
نحوهی ارتباط با مرکز شبپره:
افرادی که قصد برقراری ارتباط با این مرکز را دارند باید فرمی را در صفحهی زیر پر و ارسال کنند یا با شمارهای که زیر فرم ذکر شده تماس بگیرند.
https://themoth.org/contact
دیدگاهتان را بنویسید